Big Ben Karamellen

De fleste har stiftet bekendtskab med den berømte Big Ben karamel. De blev brugt til fastelavn, sidste skoledag, Halloween, børnefødselsdage og meget mere. Karamellen, der for første gang blev produceret tilbage i 1939 har gået igennem mange generationer, og sat et næsten bemærkelsesværdigt præg på den danske befolkning, men hvor meget ved du egentlig, om karamellen?

Big Ben karamellerne har lige rundet deres 80-års fødselsdag, hvilket satte flere i undring omkring, hvor disse karameller stammer fra, hvilke dage på året er de en fast del af traditionen, samt andre spændende informationer om karamellen.

Læs med videre, hvis også disse informationer kunne have relevans for dig.

Historien bag Big Ben karamellen

Big Ben karamellen blev som nævnt første gang produceret tilbage i 1939 af familievirksomheden Brødrene Christensens Chokoladefabrik. Familievirksomheden har dets oprindelse i Aarhus, hvor også karamellerne stammer fra. Efter knap 55 år som ejere af Big Ben karamellerne, solgte familievirksomheden karamellen til den store slikgigant med beliggenhed i Skødstrup, Carletti. Carletti har siden da været stående som ejere af den traditionsrige karamel, og tog sig også den chance, netop at opdatere og ændre karamellens indpakning, da de fejrede 75-års fødselsdag for fem år siden.

 

Traditionskaramellen

Årsagen til største delen af den danske befolkning er bekendte med den populære Big Ben karamel, kan diskuteres at være af årsag til karamellens mange forskellige fremtrædener til forskellige højtider. Karamellen er blevet et fast varemærke for både indhold til fastelavnstønden, slik til børnenes Halloween-slikbøtter, grænsehandel og meget mere. Hvor Big Ben karamellen virkelig har fået sat sit aftryk, er blandt afgangsårgangens sidste skoledag. Her har karamellen i de sidste 30-40 år været det niendeklasserne kastede med til de yngre elever. Flere har spekuleret i, hvorfor Big Ben karamellen i mange år har været det, der blev kastet med. Den eneste gengivende svarmulighed har bestået af at der blev kastet med karamellerne, netop fordi de var pakket ind. Hvad tror du er årsagen til, at vi har benyttet dem i så mange år?

 

Salg af karamellen

Carletti har siden de købte Big Ben solgt et svimlende antal af karameller i Danmark hvert år. Karamelproducenten der har hovedsæde i Skødstrup, producerer ikke karamellen i Danmark, men gør det i Polen. På fabrikken i Polen er der blevet estimeret et salg på hele 10,5 ton, altså svarende til 2,1 millioner karameller solgt i Danmark. Salget af karameller i Danmark antages dog for at være en anelse højere, da grænsehandlerne ikke er i blandt de 2,1 millioner, solgte karameller. Udover salget i Danmark og ved den tyske grænse, sælger Big Ben karamellerne ikke meget, og derfor må vi fastslå at der banker et dansk hjerte i Big Ben karamellerne, samt en Big Ben karamel i danskernes hjerte.