Når der skal vin i maden

” I cook with wine, sometime I even add it to the food “ sagde den tidligere amerikanske skuespiller W.C. Fields. Vin er mere end blot en alkoholiseret drik. Hvis vinen bruges rigtigt, kan den forvandle en let-kedelige ret til noget ekstraordineret. Flere vil i dag sige, at vin ofte kan bruges i madlavning som salt og peber, dog skal vinen bruges og tilberedes på den helt rigtige måde i retten.

Vin er som et krydderi, når det gælder madlavning. Ligesom alle andre krydderier skal du dog være forsigtig med tilsætningen af vinen. Kan du smage vinen i maden, så har du tilsat for meget. Håndtering af vin i maden kan i nogle tilfælde være udfordrende specielt, hvis du ikke er så bekendt med brugen af vin i maden. Derfor kan du her finde nogle gode råd til, når du tilsætter vin til din ret i køkkenet:

  • Tjek om vinen er dårlig
  • Hellere for lidt end for meget
  • Vinen behøver ikke være dyr
  • Tilsæt vinen på det rigtige tidspunkt
  • Bøffer kræver en kraftig rødvin
  • Forvandl vin til vand
  • Brug ikke gammel vin på mad

 

Portvin til madlavning

Udover gode råd til, hvordan vinen bør bruges til din madlavning, så er der her samlet flere forskellige retter med ingredienser, hvor portvin er brugt til tilberedningen. Læs med her for inspiration til din næste udfoldelse i køkkenet:

 

Svinemørbrad i portvin med svesker, æbler og valnødder:

Ingredienser:

  • Spæd blandet salat
  • 800 g kartofler
  • 1 svinemørbrad
  • Salt og peber
  • 2 teskefulde olivenolie
  • 1 spiseske smør
  • 2 hele rødløg
  • 2 deciliter mørk portvin
  • 1 vanilje stang
  • 2 hele æbler
  • 2 spiseskeer soltørrede tranebær
  • 8 svesker
  • 16 halve valnøddekerner

 

Blå-bær-slush med portvin

Ingredienser:

  • 175 g blåbær
  • 2 spiseskeer sukker
  • 1 deciliter portvin
  • 2 spiseskeer citronsaft

 

Nu er det din tur

Ovenfor er de første skridt for dig på vej mod mere madlavning med vin, hvor både tips og tricks til, hvordan vinen skal bruges i maden, samt to forskellige opskrifter er givet. Opskrifterne er blot et udpluk, hvor portvinen skal bruges. Det er opskrifter til både en dejlig og velsmagende hovedret, samt en fantastisk dessert. Velegnede retter til næste gange du byder gæster velkommen i dit hus, hvor du skal vise dine nye og spændende vininspirerede retter frem.

 

Hvor der er fantasi, er der ingen ende

Vin kan bruges i alle forskellige slags madretter, og inspiration er der nok af på internettet. Når først du har fået følingen med vin i maden, er det kun din fantasi, der sætter grænser for, hvor mange spændende madretter, du kan få kokkeret i hjemmet. Så længe de syv gode råd for oven følges, så kan det ikke gå helt galt.

Held og lykke med madlavningen, og giv så fanen videre!