Dyrk din egen salat

Er du blandt den befolkningsgruppe, som synes salat bare smager af vand og er med som fylde og pynt i salaten? Eller ønsker du blot vejledningen i begyndelsen på at dyrke din egen urte- og salathave? Så læs med her, hvor vejledning, samt tips og tricks bliver givet ud helt gratis.

Salater kan i nogle tilfælde virke en anelse kedelige, når de laves i hjemmet. De lækre salater der bliver serveret i henholdsvis Grækenland, Spanien og Italien når rejsen går syd på, smager bedre, friskere og serveres i flottere farver. Hvad nu, hvis du blev fortalt at disse farverige og velsmagende salater kan opnås på dansk jord i utrolig mange tilfælde ved blot at igangsætte dyrkelsen af din egen urte- og salathave? Tilpasning, samt anlægning er slet ikke så uoverskueligt, som det nogle gange kan lyde. Derfor modtager du her vejledning til, hvordan du starter dyrkningen af din egen salat.

 

Den sprøde salat

Dine salatblade skal være sprøde og saftige så vandet driver af dem, når de tygges. Dette opnås udelukkende ved en konstant vand- eller fugtforsyning. Derfor kan det klart anbefales at have en mindre salathave, da det er meget lettere og overskueligt at opretholde den konstante fugt salaten kræver, specielt i sommeren. Modtager salathaven ikke konstant fugtighed bliver resultatet nogle slatne og halvkedelige salatblade.

 

Planlægning af salathaven

Når salathaven skal måles op og anlægges, skal du overveje placering nøje både i forhold til sol og skygge, samt fugtighed. Udover placeringen i haven skal den lille salathave også inddeles i felter. Der kan plantes utroligt mange forskellige salater på et lille område i din salathave, så sørg for at inddele små felter inde i den lille køkkenhave. Dimensioner og størrelser er ikke så vigtige, så længe du har i tankerne at de fleste planter ofte skal have minimum 40-50 x 40-50 centimeter til rådighed.

 

En god og sund jord

Planterne behøver i mange tilfælde de samme anliggender for at producere flotte, velsmagende og sprøde salater. Vand, fornuftigt størrelse område til rådighed, samt en god sund jord. En god sund jord er kendetegnet ved en næringsfuld og fugtig jord med en pH-værdi liggende mellem 6-7. PH-værdien kan stabiliseres ved hjælp af både kompost, træaske og dolomit-kalk. Det blandt indholdet af fosfor og kalium i jorden, som salatplanter har mere brug end kvælstof. Dog bør disse ikke tilføjes til jorden, hvis den i forvejen har en høj pH-værdi.

 

De forskellige årstider

Såning af salater i haven varierer alt efter temperaturen. Derfor tilpasses planterne forskelligt efter, hvilken årstid du befinder dig i. I sommeren bør salathaven plantes i et område med skygge, hvor planterne ikke får for meget varme, hvor i foråret kan det klares indenfor i en vindueskarm i entreen. Hvordan de forskellige planter skal tilpasses i forhold til årstiden, kan du finde rigtig meget information om på forskellige internetsider.

 

Undersøg dine planter

Før du begynder plantning af dine salater, bør du undersøge, hvordan de hver især skal passes for at opnå den optimale friske og sprøde konsistens. Mange af planterne har de samme vilkår, hvilket gør plantingen af forskellige salater en hel del lettere. Vælg de salater der behager og interesserer dig, og start så din plantning. Dit forhold til salat vil ændre sig drastisk efter de friske salater kan hentes omme i haven.