Naturlig og hjemmedyrket mad er essensen i det danske køkken
Den danske gastronomi har i mange år været præget af de ”gamle” landbrugsingredienser. Det danske køkken er nemlig ofte de fødevarer, der lader sig fange, samle eller dyrke i landet. Kan du huske hvad I fik at spise som barn, sammenlignet med det vi foretrækker i dag?
Før i tiden tog danskerne på charterferie når smagsløgene skulle udfordres. Det var først i 1970’erne at danskerne fik øjnene op for de omkringliggende landes madkultur, og indførte basale ingredienser som pasta og ris til vores mad. Ti år senere begyndte fænomenet fast food også at udbrede sig til Danmark, og det var først her vi tilføjede burgere, grillbarer etc. til vores menuer.
Selvom vi i dag fokuserer meget på sundhed og økologi i Danmark, så har vi stadig nogle traditionelle retter, som vi alle husker fra barndommen. Du har nogle af retterne her:
Nationalretten vi alle elsker
Dette er den klassiske ret, der består af stegt flæsk med kartofler og persillesovs. Retten har med dens popularitet, i både danske sange og folkelige historier, opnået en så stor popularitet at vi i dag kender den, som værende vores national ret i Danmark.
Den protein- og fedtfyldte ret kan laves i mange forskellige varianter, og her er et forslag til, hvad der skal handles ind til nationalretten:
- 600g svinebryst
- 4 dl mælk
- 2 spsk. hvedemel
- 10 g smør
- 1 bundt persille
- 1 kg kartofler
Mormors gammeldags farsbrød
Endnu en klassiker er farmors eller mormors forloren hare svøbt i bacon. Den fås med blandet fars bestående af både svinekød og oksekød, svøbt i bacon sammen med kartofler, brun sovs og ribsgelé. En af de klassiske opskrifter på den traditionelle ovnbagte ret ses her:
- 250 g svinekød og 250g oksekød
- Salt og peber
- 1 æg
- 1 dl rasp
- 1 ½ dl mælk
- 2 dl bouillon
- 1 spsk. ribsgelé
- 1kg kartofler
Den gule risret
En ret der er populær hos alle, både børn og voksne, er boller i karry. Retten kan serveres i stort set alle sammenhæng af begivenheder og er utrolig let at lave og tilberede. De velsmagende kødboller vendt i en god karrysovs med ris kan laves med disse ingredienser:
- 500 g oksekød
- 1 æg
- 1 løg
- 1 dl hvedemel og mælk
- 1-2 tsk. karry
- 1 dl fløde
- 4 dl bouillon
- Sukker, salt og peber
Smørrebrødet efter din smag
Smørrebrødet stammer helt tilbage fra 1850, hvor ordet betød noget så simpelt som ‘smør på rugebrød’ og mad, som arbejderne fik med i madpakken. Smørrebrød er stadigvæk super populær, både hos gamle og unge. Denne type ret er en historisk del af den danske madkultur og bliver stadigvæk spist med stor begejstring. Det er enkelt at lave og rammer alles smagskrav.
Inviter dine venner og familie på dansk-gastronomisk oplevelse
Når du samles med venner eller familie til middag, så har vi oftest det med at mætte appetitten i udenlandske retter. Vi finder glæde i de marokkanske, franske, italienske eller kinesiske retter og glemmer desværre de traditionelle danske skønheder. Overvej derfor til jeres næste middag med venner eller familie, at servere dansk mad i hjemmet eller besøg nogle af landets mange restauranter, der stadig holder fast i vores traditionelle og værdigfulde retter. Danske traditioner kan de fleste jo lide at bevare en gang i mellem.