Vi ser ind på tysk madkultur – Strudel, sauerkraut og wurst

Hvor godt kender vi vores naboer? Bruger vi tiden ens? Spiser vi det samme? Selvom vi bor lige ved siden af hinanden, så føler vi at vi kender vores landsnabo i forhold til, hvad de står for, samt hvilke værdier tyskerne har. Her præsenteres du for en sammenligning af vores landsnabos madkultur
– en du nok kender i forvejen.

Forbundsrepublikken, det mest befolkede land i hele Europa og vores nabo, er Tyskland. Du har sikkert været i Tyskland mange gange. Enten for at handle billige drikkevarer, et besøg til hovedstaden Berlin eller noget helt tredje. Hvad vi alle sammen har stødt på i den tyske madkultur er deres populære salt-kringle og bratwurst. To klassiske tyskere, men hvor mange retter har vi i Danmark, hvor de i Tyskland har noget lignende?

Det runde brød

I Danmark har det meget populære morgenstykke, som vi kalder for et rundstykke, altid været yderst velkendt. I Tyskland er deres svar på morgenstykket en laugensemmel. Brødene består af ingredienser fra samme skuffe, dog har tyskerne det med konsekvent at komme salt på toppen af alt deres brød, hvor vi i Danmark eksperimentere mere med det runde brød og kommer blandt andet birkes, salt og peber eller noget helt tredje på. De karakteristiske runde brød adskiller sig i den hårde skorpe og dets udseende.

Fra det runde brød til de runde pølser

Wursten har mange varianter i Tyskland, og her tages der udgangspunkt i en pølse, der er sammenlignelig med den danske julefrokost-pølse, nemlig medisterpølsen. Her taler vi om en weisswurst, der typisk serveres sammen med sød sennep og brezel. Weisswursten er karakteristisk ved dens hvide farve og er typisk lavet af kalvekød. Medisteren er her dog hovedsageligt lavet af svinekød, og har det med nogle gange at blive vendt i lidt for meget smør på panden, en ting vi nu er mange, der ikke brokker os over.

De er luftige, de er runde og det er kager

Du får ikke lov at lede længe, hvis du er på jagt efter søde luftige kager i Tyskland eller Danmark. Landene har dog hver deres karakteristika, inden for netop denne søde sag. Tyskerne har en kage ved navn quarkbällchen, en kage der minder utrolig meget om æbleskiver. Ingredienser ved de to delikate sukkersager er stort set det samme, hvor kagerne varierer, er ved deres størrelse og tilbehør under servering. Den tyske æbleskive fås ofte i en større udgave, og bliver typisk serveret fyldt op med marmelade eller andet spændende.

Der var cocio’en, og så var der…

Både i Tyskland og i Danmark er fastfood ofte forbundet med enten pizza eller pølser. I Danmark er pølse også lig med brød, hvor Tyskland oftere kombinere det med pommes fritter. I Danmark har vi hotdog’en, og i det sydlige har de bratwursten. De serveres begge to typisk i samarbejde med ketchup, sennep og remoulade.

Hvad er din mening?

Som nabolande har vi mange lignende retter, men hovedingrediensen varierer typisk, hvilket gør smagsoplevelsen til noget helt nyt. Hvad er du til? Bratwurst, sauerkraut og quarkbällchen eller hotdog, æbleskiver og medisterpølse?