Italiens madkultur i sin pragtfulde form
Skulle du udpege verdens nummer et inden for gastronomi, kunne du så vælge et land? Der findes i dag smagsopleveler- og varianter i alle forskellige registrer. Mange af disse smagsoplevelser stammer fra mange års blandet kultur i det samme land, der i mange tilfælde er opstået under krigene. Vi kan finde gastronomiske oplevelser i Marokko, Argentina, Frankrig og mange flere steder. Dog er der et land, som skildrer sig ud. Et land som mange stadig vil kalde for den internationale gastronomi-perle.
Med dets godt 58 millioner indbyggere, fordelt på 20 forskellige regioner, der alle sammen er forskellige på hver deres måde, har Italien altid løbet med første pladsen, når det gælder mad. Landet har været hærget af utallige krige og angreb igennem mange århundrede. Den rodløshed har senere vist sig at skulle drage landet imod verdens måske mest populære madkultur. Med deres mange forskellige retter, delikate olier og udsøgte vine, gør Italien sig bemærket i hele verden med deres vilde madoplevelser.
Besøger du nord eller syd?
Du kender nok oftest Italien for deres pizza og pasta. De fleste ved ikke at landet nærmest har en gastronomisk landgrænse, en landgrænse, der er en fordeling af deres forskellige kendetegnene retter. Det nordlige Italien er f.eks. kendt for deres polenta og risotto. Her er deres hovedingredienser oftest ris, korn, smør og ost, hvor det sydlige Italiens mest anvendte ingredienser er pasta, tomater, olivenolie og fisk. Her finder du nemlig de retter, som hyppigst er dem du forbinder Italien med. Pasta, pizza og de mange fiskeretter. Landet er ikke kun fordelt i nord- og sydgående retninger, men du vil også opleve mange varierende kulinariske traditioner og egntypiske retter med brug af lokale ingredienser i nord og vest.
Den rødlige kompagnon
Selvom Italien er meget kendt og populært i forhold til deres mange delikater smagsoplevelser- og varianter, så er det også landet, hvor du finder måske verdens bedste og mest populære vine. ”II vino fa buon sangue” som italienerne siger. ”Vin giver godt blod”. Vinen er en af italienernes helt store stoltheder, og det er med god grund. Vinen stammer helt tilbage fra Etruskerne, hvor den her blev lageret i lerkrukker. Dengang var vinen ikke kun en nydelig drikkevare, men en fødevare. Den blev betragtet som en ingrediens og blev anvendt af alle samfundsklasser. I Danmark ser vi i dag mere vin, som værende en nydelige kompagnon en fredag aften til tapasbordet eller til den gode saftige bøf. Her nyder vi mange af Italienernes vine fra områderne Toscana og Piemonte, der bl.a. leverer vine som Barolo, Brunello og Chianti.
Når du besøger Italien
En såkaldt fejl 40 er ofte hændt i Italien for turister. Vi gaber over for meget, og bestiller både den gode dyre rødvin og den lækre smagsoplevelse. Gør som Italienerne og bestil enten husets vin eller en fra den lokale vingård. Gem årgangsvinen fra Toscana fyldt med taniner og gardiner til du er hjemme. Det hører sig ikke til de oplevelsesrige lokale ingredienser de bruger i de lokale retter. En så simpel og lille ændring vil gøre din smagsoplevelse, af de delikate smage, til en oplevelse dit madhjerte og appetit sent vil glemme. Så tag den dyre Amarone vin med hjem eller gem flasken til efter maden, og nyd så de hemmelige Italienske opskrifter. De kaldes ikke for den internationale gastronomiske-perle for sjovs skyld.