Hvad er konfekt?
Konfekt er julens små søde og lækre sager. De er ikke større end, at de lige fylder til en lille mundfuld, og så består de oftest af chokolade, nougat og marcipan. Tilsammen danner det en perfekt kombination af den bløde konsistens med smag af råhed og sødme.
Julekonfekt har stået i traditionens tegn i mange år i Danmark. Vi samles henover julen, hvor børn og børnebørn samles med forældre og bedsteforældre for at lave årets parti af julekonfekt til december måned. Her trilles der både havregrynskugler, formede marcipankunstværker og meget mere.
Konfektens oprindelse
Julekonfekten kan spores helt tilbage til 1400-tallet. Her var det dog udelukkende de kongelige, adelige og velhavende godsejere der købte og spiste konfekten. Konfekten dengang var ikke nær så kreativ og inspirerende som i dag. Den bestod typisk af kandiserede frugter og frugtstykker. Det var først i 1800-tallet, at vi i Danmark begyndte at lave konfekt med marcipan, dog var marcipan dyrt dengang og derfor var det stadig kun, de velhavende der fik konfekt til jul.
I dag har konfekten heldigvis spredt sig til hele befolkningen og laves i dag på mange forskellige måder i flere lækre smagsvarianter.
Nutidens mange konfektvariationer
I dag har vi utrolig mange forskellige måder at lave konfekt på, og det kan nogle gange være svært at ændre traditionen i forhold til den konfekt der normalt laves i køkkenet hver december. Derfor får du her tre forskellige inspirationskilder til ny konfekt til jer.
Marcipansushi med hindbær og nougat
Denne velsmagende sushirulle er også utrolig flot til julebordet. Udover rullens lækre smag og flotte udseende er den også let at lave, så snart du har handlet de rigtige ingredienser ind:
- 130g marcipan
- 1 teske kakaopulver
- 20g nougat
- 30g mørk chokolade
- 20g frysetørret hindbærpulver
- 2 spiseskefulde frysetørret hindbær
Marcipansushirullen er utrolig let at lave. Du ruller blot marcipanen ud ved hjælp af en kagerulle, og ruller herefter nougat, kakaopulver blandet med 15g marcipan og hindbærpulver blandet med marcipan ind i marcipanen. Læg dem i en lige linje, så når rullen skæres ud har du et flot mønster i midten.
Når rullen er skåret ud i stykker efter dit ønske i forhold til størrelse, så pyntes de med først et lag smeltet chokolade og efterfølgende de små frysetørrede hindbærstykker.
Marcipanbrød med chokolade og appelsin
Marcipanbrødet med chokolade og appelsin laves næsten identisk med marcipansushirullen. Her er opskriften dog lidt anderledes. Se den venligst her:
- Skallen af en appelsin
- 10 dråber appelsinolie
- 200 gram marcipan
- 50 gram mørk chokolade
Marcipanen æltes sammen med appelsinolien og rulles til en lang pølse. Herefter smeltes chokoladen og smøres rundt om marcipanen, hvor den til sidst pyntes med appelsinskallerne.
Held og lykke med julehyggen
Konfekten handler ikke kun om smagen og udseendet, men også om hyggen, når det laves i fællesskab. Det kan laves i mange forskellige forme og smage, hvad I ønsker at lave til jeres julebord, er op til jer. De ovenstående opskrifter er både flotte og velsmagende, og kan varmt anbefales.