Det specielle ved småkagen

Alle kender til småkagen. Oftest bliver den præsenteret i familiesammenkomster hos farmor eller mormor. Den smørfyldige og sukkerfyldte brunede hærlighed bryder de fleste sig om. Det unikke ved småkagen er dets ingredienser, samt hvor mange forskellige variationer den bages i. Hovedingredienserne spiller nemlig hver deres unikke rolle, så snart småkagen sættes i ovnen til bruning.

 

Hvilke roller hver ingrediens i småkagen spiller vil blive delt med dig her, samtidig får du også opskriften på de unikke marcipansmåkager, en småkage der passer til alle lejligheder.

 

Småkagens ingredienser

Ved bagning af småkager kan der anvendes mange forskellige ingredienser, hvad der er fælles for alle klassiske småkager, er dog de fem hovedingredienser; Smør, mel, bagepulver, sukker og æg. Selvfølgelig kan småkager godt laves uden nogle af de ovenstående, dog ville flere småkageelskere påstå at en småkage skal indeholde de fem, før den kan kendetegnes som en original småkage.

Smøren er småkagens protein. Smør indeholder næsten kun fedtstof, salt, vand og proteiner. Den bruges oftest i fast form, men anvendes også i smeltet form til bagning. Smøren fungerer som småkagens stivelse. Uden smør vil dejen ofte flyde ud på bagepladen i ovnen.

Mel fungerer som dejens bindemiddel. Den sørger for alle ingredienser i blandingen hænger sammen og ikke skildrer. Melets glutenindhold kan være afgørende for din bagning, da glutenindholdet afgøre, hvor elastisk dejen bliver. Højt glutenindhold = mere elastisk.

Ægget har lidt samme funktion som melet. Da du ikke anvender vand i småkageblandingen, mangler der noget, der får blandingen til at hænge sammen. Æg består af 50% vand, samt et højt proteinindhold. Det får både dejen til at hænge sammen, og øger småkagens stivelse i ovnen på grund af det høje proteinindhold.

Bagepulver er alle bageres tryllestøv. Bagepulveret får dejen til at være luftig, da den fungerer som dejens hævemiddel. Desuden er bagepulveret også med til at få småkagen til at være ekstra sprød.

Sukkeret er vores smagsløgs gode ven. Den sørger for den søde og karamelliserede smag, vi alle synes er så lækker i velsmagende småkager.

 

Ingredienserne: Marcipansmåkager

Småkager kan laves i mange forskellige smagsvarianser, hvilken der er egnet til jer, det ved kun I. En af de lækre småkager er de lækre marcipansmåkager der samtidig er utroligt lette at lave. Ingredienserne er relativt få og tilberedningstiden er kort.

Før du begynder at skulle bage marcipansmåkagen, skal du have købt følgende ind:

  • 1 deciliter flormelis
  • 150 gram smør
  • 100 gram marcipan
  • 3 deciliter hvedemel
  • 1 knivspids bagepulver
  • 1,5 deciliter kokosmel

 

Så snart du har ovenstående klar på køkkenbordet er resten af processen utrolig lige til. Start med at ælte flormelis og smør sammen. Herefter blander du mel og bagepulver i en anden skål. Riv herefter marcipanen og bland den i blanding med flormelis og smør. Tilføj herefter mel og bagepulveret. Ælt blandingen godt, og fordel den nu i en eller to stænger på fem centimeter i tykkelsen. Tril den eller dem i kokos og sæt dem i køleskabet i en time. Herefter skæres de ud i stykker på cirka fem millimeter, lægges på en bageplade og i en varm ovn på 200 grader. Efter 7-8 minutter er småkagerne gyldne og færdige.

 

God bagning!