3 nødder, du skal spise i salaten

Den lækre og skønne knasende konsistens, der findes i nødder og kerner, når de tilføjes i salaten, er blevet en større normalitet. De bruges ikke kun til at kreere den knasende og sprøde konsistens, men også på baggrund af deres flotte udseende til salaten. Udover nøddernes og kernernes pyntning og smag, så er de også utroligt sunde.  

Der findes et hav af forskellige nødder og kerner, der kan blandes i salaten. Populariteten varierer meget afhængigt af, hvilke frugter og grøntsager de sættes i samarbejde med. I indlægget her, finder du vejledning til tre forskellige nødder og kerner, du kan bruge i salaten, samt hvilke salater der egner sig bedst til dem.

 

Pinjekerner – de små powerfulde kerner

De mørkegrønne træer der primært vokser i det sydlige Europa, bærer på de store kogler, der når de åbenvarmes løsner de lækre hvide pinjekerne frø. Fordi koglen, hvorpå pinjekernerne vokser, er ualmindelig hård og svær at tage af koster pinjekernerne mere end de fleste andre kerner og nødder. Pinjekernerne anvendes ofte i salater, pastaretter og som snacks. Det gøres de typisk efter at have været vendt og ristet på panden, så de opnår deres dejlige og sprøde konsistens. De små og velsmagende pinjekerner har et fedtindholdsprocent på lige omkring 40%, dog består kernernes fedtindhold primært af de sunde og lette fedtstoffer. Pinjekernerne kan bruges i alle slags salater. Her kan den lette og let tilberedelige salat bestående af rucolasalat og bagte tomater anbefales.

 

Hasselnødder – den vilde nød

Den næringskrævende busk, der vokser vildt i hele Danmark, producerer nogle af de mest fantastiske og saftige hasselnødder, du kan finde. Den originale saftige og friske smag af danskvoksende hasselnødder er ikke sammenlignende med de, du kan købe i de danske supermarkeder. De velsmagende hasselnødder kan oftest findes modne i slutningen af september og begyndelsen af oktober. Da hasselnødderne vokser vildt, og ikke kun er populære blandt mennesker skal man være ekstra vågen i forhold til plukningen. Blandt de mange forskellige retter, hvor hasselnødder kan anvendes anbefales blandt andet hasselnødde-gnocchi, der kan laves i mangle forskellige udformninger. Udover gnocchi, så findes der også en stor variation af forskellige salater, hvori hasselnødden kan anvendes. En anbefaling er den spændende grønkålssalat med æbler og hasselnødder.

 

Valnødder – den majestetiske nød

Det smukke løvtræ der vokser vildt i Danmark, primært på landets mest nordlige grænse, bærer på de fantastiske nødder, valnødder. Træet spirer fra sin flotte og store krone ovalformede blade, samt de ægformede valnødder. I takt med at valnødden modnes åbner ydersiden af skallen sig og begynder ligeså langsomt at bliver nogle toner mørkere i farven. De modne valnødder findes på træerne i august, september og oktober måned og kan nemt spores ved blot at lede på jorden, eller blandt de nødder der lettest kan plukkes fra træerne. Valnødderne kan tilberedes på mange forskellige måder, både ved ristning på panden, karamellisering eller rå. Valnødden kan anvendes i mange forskellige salater, og kan varmt anbefales i samarbejde med de mere syrlige æbler eller appelsiner.

 

Lær’ dine kerner og nødder at kende

Der findes som nævnt mange forskellige nødder og kerner. Hvilke der matcher bedst til dine smagsløg, er afhængigt af udelukkende dig. Prøv ideer af med forskellige kombinationer af forskellige kerner og nødder, og undersøg hvilke anretninger der matcher dig bedst. Så snart du lærer dine kerne og nødder at kende, kan du kreere spændende og velsmagende retter.