Hvad er dessert egentlig?

De fleste har den samme opfattelse af, hvad dessert er. Det er noget sødt der nydes. Ofte en kage, en is, eller andet sukkerflydt nydelse. Hvad der kendetegner en dessert, og hvor ordet ”dessert” stammer fra, kender de færreste til. Det eneste de kan blive enige om, er at det smager dødlækkert.  

For lige at fastslå det, så er ordet ”dessert” ikke et andet ord for en sød spise. Spiser du eksempelvis en chokoladebar en eftermiddag, er det ikke kendetegnet som værende en dessert. En dessert er kendetegnet som værende den sidste ret ved et måltid, er det er oftest sødt og sukkerfyldt. Det engelske ord ”a dessert” stamme fra den franske ordbog, hvor ordet ”desservir” betyder ”at tage det af bordet, som lige er blevet serveret”. Afstamningen af ordet kommer altså fra Frankrig, og betyder at tage det af bordet, som lige har været serveret, hvilket gør en dessert til den sidste ret ved et måltid. Dog er betegnelsen for en dessert senere blevet specificeret til at skulle serveres efter et hovedmåltid.

 

Dessertens udvikling

Siden ordet dessert fik sin oprindelse tilbage i 1600-tallet har vi udviklet desserter i alle forskellige former og smage. Det interessante er at vi i forskellige lande spiser forskellige desserter, hvilket også er årsagen til de mange forskellige desserter, vi i tidens løb har opfundet. Til en dessert-messe i Dubai var der præsenteret hele 2,232 forskellige desserter for messens mange forskellige deltagere. Med 193 selvstændige lande på verdensplan udgør det hele 11-12 desserter per lande til denne enkelte udstilling i Dubai, hvor flere lande slet ikke var repræsenteret!

 

Opskrift på en af verdens mest populære desserter

Blandt de mange forskellige desserter på verdensplan, er nogle desserter gennemgående i næsten hele verden. En af de mest populære desserter er den italienske herlighed, Tiramisú.

 

Opskrift på den originale italienske Tiramisú kage:

  • 200ml fløde
  • 100g mørk chokolade (minimum 70%)
  • 100g ladyfinger
  • 150ml varm og stærk kaffe
  • 50ml sød rødvin
  • 500g ricotta ost
  • 250g mascarpone ost
  • 1 teske koncentreret flydende vanilje (Vanilje Bean Paste)
  • 3 spiseskeer honning
  • 1 appelsin eller klementin

 

Tilberedning af Tiramisúen:

  1. Først laves glassuren. Start med at komme fløden i en gryde, og sæt det til at simre ved let varme. Tilføj derefter en smule chokolade og rør samtidig i blandingen indtil det smelter sammen. Tilsæt en smule salt, og rør indtil blanding opnår en tyk og fyldig glassur konsistens. Sæt det herefter til siden og køl af.
  2. Find nu en skål eller en stor dyb tallerken. Kom lady-fingrene i og hæld forsigtigt kaffen udover. Tilføj derefter forsigtigt den søde dessertvin. Lad ladyfingrene suge kaffen og dessertvinen i 30-40 sekunder, og tilsæt derefter din chokoladeglassur. Læg den i et flot og ligeligt fordelt lag.
  3. Tag nu en foodprocessor eller en håndmixer og pisk sammen din ricotta, mascarpone, vanilje og honning. Ingredienserne skal piskes godt, så de får en lækker og cremet masse. Så snart den rigtige konsistens er opnået lægges blanding ovenpå chokoladeglassuren. Dette skal gøres ligesom glassuren blev tilsat over ladyfingrene.
  4. Sæt nu trelagsblandingen i køleskabet i mindst to timer.
  5. Efter to timer er kagen klar til servering. Dog skal det sidste af chokoladen, samt appelsinskallen rives udover, så den pyntes flot og opnår den perfekte smagskombination.

 

 

Til den søde tand

Selvom dessert ikke kendetegnes ved at være spise til den sødetand, så er det oftest tilfældet. Lækre desserter er lavet i et utal af variationer, og derfor sætter kun din dessertfantasi grænsen for, hvilke desserter der skal tilberedes i dit køkken. Tiramisúen er en af de mere komplicerede desserter at lave, men smager himmelsk, hvis den laves rigtigt.

 

Held og lykke med det!