Det graciøse Grækenland

Grækenland har som nation måske ikke lommerne fulde af guld, til gengæld har landet en rig kultur, som trækker tråde langt tilbage i tiden. I hovedstaden, Athen, troner Akropolis med sine høje, graciøse søjler, der strækker sig op imod himlen. Når du bevæger dig blandt de smukke ruiner, vil du tydeligt fornemme historiens vingesus. Du vil gå af de samme stier, hvor de ikoniske filosoffer gik og gjorde sig store tanker om dramatikken, retorikken, politikken og matematikken.

Historiens klare tilstedeværelse giver Grækenland en ganske særlig atmosfære. Også ude på de mange øer, er stemningen af en anden verden. Det glinsende, blå hav harmonerer på smukkeste vis med de kridhvide bygninger, der pryder skråningerne. Bebyggelsen lyser op i landskabet og leder tankerne hen på landets lækre feta.

Spis dig mæt i det græske køkken

Udover et rigt kulturliv byder det europæiske land også på et appetitligt og velsmagende bord. Det græske køkken rummer et væld af friske råvarer i smuk forening. Grækerne er et madglad folkeslag, som kæler for alle de gastronomiske detaljer. Du vil støde på tilpas krydrede og velsmagende retter i særklasse, når du tager turen forbi det græske ørige.

Grækenland består i høj grad af øer, som er spredt ud i det dybblå hav. Af netop denne grund er fisk en klassisk, græsk spise. På tallerkenen vil der ofte være en frisk fangst med lækre krydderier og dertilhørende tzatziki. Den cremede agurkesalat er helt ikonisk i det græske køkken, og den passer perfekt med diverse fiskeanretninger.

Men grækerne er ikke kun optagede af alt godt fra havet. Lam er også en hyppig spise ved det græske spisebord. Kødet er mørt og saftigt, og ofte bliver det tilberet med den perfekte mængde rosmarin.

Men udover det lækre lammekød, den friske fisk og den velsmagende tzatziki er du også nødt til at sætte tænderne i den absolutte specialitet. Du kan nemlig ikke besøge Grækenland uden at smage på den verdenskendte feta. Den hvide, salte ost er uhyre populær verden over, men den smager allerbedst, når den spises på en siddeplads med udsigt til det åbne, græske hav.

Bring Grækenland til Danmark

Hvis du har fået en glubende appetit i løbet af din læsning, er der heldigvis råd for problematikken. Der findes en lang række gode, græske restauranter i det danske land, som tilbyder autentiske madoplevelser. Du kan for eksempel tage et smut forbi Smilets by, hvor restaurant Yamas byder på lækre anretninger fra det gamle, græske køkken.

Hvis du ikke har spenderbukserne på, er det også muligt at bringe det græske køkken hjem til dig selv. Tzatziki er en nem og lækker sideret, som du hurtigt kan bikse sammen:

Ingredienser:

  • 2 agurker
  • 5 dl græsk yoghurt
  • 2 spsk olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • Flagesalt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Del agurkerne i to, og fjern kernerne.
  • Riv agurkerne i grove stykker, og vend dem med flagesalt.
  • Lad det trække i 5-10 minutter.
  • Pres agurken fri for overskydende væske i en si.
  • Bland de drænede agurker med yoghurt, hvidløg, olivenolie, salt og peber.