Mexicos madkultur er spicy, frisk og en gastronomisk smagsoplevelse

Føler du dig gastronomisk belært inden for mad? Siger mad dig absolut ingenting? Eller er du blot den med moderate og intetsigende når det gælder mad. Ham der spiser, hvad der bliver serveret? Her i opslaget præsenteres du får en madkultur du nok selv vil mene du er bekendt med, men det er næsten ingen.

Helt øst på i det nordlige Stillehav findes der en befolket klat med over 100 millioner mennesker. Landet har utrolig mange forskellige traditioner, en spændende religion og en gastronomisk oplevelse du sent vil glemme. Landet er nemlig kendt for dets kogekunst i intense, varierende og udfordrende smage. De serveres i farverige dekorationer og variationer, hvor krydderierne typisk er chili, spidskommen, koriander, kanel og epazote. Landet hedder Mexico, og du finder her en guide til nogle af Mexicos spændende retter:

 

Klassikeren vi alle kender

Når Mexico nævnes er folk normalt meget hurtige til at sige tacos eller tortillas. Taco Árabes, som de originalt hedder, stammer faktisk ikke fra Mexico, men blev immigreret til Mexico sammen med det libanesiske folk tilbage i 1800-tallet. Taco Árabes består af nogle hovedingredienser, ellers består resten af, hvad du ønsker, skal i din taco. Hovedingredienserne består af svinekød tilberedt i lime, salt og salsa, derudover serveres retten typisk med hakket løg og koriander, som er typiske krydderier i den mexicanske mad-verden.

 

Den gamle sammenkogte tradition

Mexico er et land med mange traditioner og fejringer i løbet af året. En af deres traditionelle retter, der kan spores helt tilbage til tiden med ofringsritualer, er den sammenkogte ret Pozole. Retten blev brugt i forbindelse med deres ofringsritualer og, er derfor flere hundrede år gammel. Retten kan laves og fås i mange forskellige smagsvarianter, både vegetarisk, med svin og med kylling, er meget almindeligt. Ligesom mange andre mexicanske retter består denne ret af majs og bønner. Skal du være rigtig mexicansk, er det populært at servere retten sammen med en skål salat med lime, chili og salatblade.

 

De sunde og cremede popcorn

Mexicanerne er utrolig glade for snacks, specielt de grillede versioner af dem. Her har de to meget populære måder at tilberede majs. Den første populære og klassiske majs-snack er Elotes. Elotes består af en enten grillet eller kogt majskolbe, der er vendt i enten smør, chili, mayonnaise eller gedeost. Det kan varmt anbefales at lave denne snack på grillen til jeres næste grillmadsoplevelse. Den anden populære majs-snack er esquites. Esquites laves ved at skære alle majsene af majskolben, og herefter vende dem på panden i samme krydderier og tapenader som den grillede kolbe.

 

Desserten til den søde tand

Mexicos har en yderst delikat og populær dessert du sikkert har krydset i USA en gang eller to. Det er nemlig churros, der bliver solgt på hvert eneste gadehjørne i USA. Desserten bliver i folkemunde kaldet den mexicanske donut og er faktisk utrolig let at lave. Desserten er nemlig, ligesom pandekagen og vaflen, en af de få retter der skal vendes på panden, der gør det hele lidt lettere nogle gange. Du steger blot de små stænger i friture og servere dem i chokoladesovs, Nutella, flormelis eller andet.

 

Find din indre mexicaner frem og drop det sædvanlige

Det er ikke kun texmix der er mexicansk mad. Så grib din indre mexicaner og prøv kræfter med nogle gamle og traditionelle mexicanske retter og oplev de mange fantastiske smagsoplevelser og varianter. Husk blot på at de mexicanske opskrifter godt kan være med en anelse for meget chili.