Bedste stegeolie

Vegetabilske olier har fået et dårligt ry for at være dårlige at stege i til madlavningen, men så længe man anvender den rigtige olie, kan olie være med til at give god smag og bidrage til den generelle sundhed.

 

Kan du benytte vegetabilsk olie til stegningen?

Der er ingen sundhedsmæssige risici ved at bruge vegetabilske olier til stegning, madlavning eller bagning. Det kan være et problem ved stegning, når olien opvarmes til høje temperaturer i lang tid, men da det er sjældent at stegningen står på i flere timer ad gangen, anses det ikke som et sundhedsskadeligt problem. Du kan derfor trygt anvende både koldpressede og raffinerede vegetabilske olier på panden.

 

Du kan stege i andet en olivenolie og raps

Når man finder en olie, man er glad for, enten for smagen, udseendet eller prisen, kan det være fristende at blive ved med at købe den. Men det kan måske være værd at overveje at bruge eksempelvis vegetabilsk olivenolie til stegningen. Flere undersøgelser har nemlig vist, at jomfruolivenolie er særligt rig på antioxidanter, som kan være med til at forhindre, at olien bliver harsk ved opvarmning.  Raps og olivenolie anbefales som de primære olier at stege i, da de kan holde til varmen, men du kan uden risiko også sagtens bruge andre vegetabilske olier på panden. De skal helst bare ikke have lang tid eller særlig høj varme.

 

Hvilke olier skal du ikke stege i?

Nogle vegetabilske olier er bare ikke velegnede til pandestegning. Det gælder olier, som har en særlig smag eller duft, som ikke holder til den høje varme. Solsikke, majs og vindruekerneolie er ikke gode olier at stege i, men du kan bruge dem til bagning. Derudover er de mere specielle vegetabilske olier som avocado, valnød eller hørfrøolie heller ikke gode stegeolier, da de har en karakteristisk smag og duft, som er bedst bevaret i dressinger eller salater.